Γαλλία – Cafébabel

Το γενικό πλαίσιο

Την 1η Ιανουαρίου 2016 υπολογιζόταν ότι 9.3 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν ηλικία από 18 έως και 29 ετών αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Εργασίας το ποσοστό ανεργίας στους νέους ήταν στο 22.6% μέσα στο 2017. Επιπλέον, οι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν την άποψή τους για πολιτικά ζητήματα να εισακουστεί με αποτέλεσμα να μένουν έξω από το δημοκρατικό διάλογο. Οι νέοι όμως είναι και αυτοί που χρησιμοποιούν περισσότερο από όλους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης και από τους πολιτικούς.

Γιατί το Twitter όμως; Από τότε που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν τόσο δημοφιλή για τους νέους το #ask αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Twitter – το οποίο πολύ συχνά περιγράφεται σαν μια πλατφόρμα του Διαδικτύου για την ανταλλαγή μηνυμάτων – για να αποκτήσει πρόσβαση στους 300 εκατομμύρια χρήστες και να τους ενσωματώσει στην πολιτική συμμετοχή. Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του Twitter είναι κάτω από 30 ετών.

Στη Γαλλία ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του Twitter αντέδρασαν σε μια νέα νομοθεσία που θα μείωνε το επίδομα ενοικίου κατά 5 ευρώ.

Η πρόκληση

Κατά τη διάρκεια των εκλογών στη Γαλλία το 2017, το ποσοστό αποχής έφτασε το 34% στους νέους 18-24 και το 40% σε αυτούς ηλικίας 25-34.

Το #ask σκοπεύει να φέρει τους νέους πίσω στις πολιτικές διαβουλεύσεις και να τους συνδέσει με τους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το Twitter. Ο στόχος είναι απλός: να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή της νεολαίας στις δημοκρατικές συζητήσεις χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική συμμετοχή.

Το #ask είναι ο μεσάζον που συνδέει τους πολικούς με τους νέους τις Ευρώπης πάνω σε διάφορα πολιτικά ζητήματα. Η καινοτομία του στηρίζεται στο ότι απομακρύνεται από τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας επιτρέποντας τους νέους να συμμετέχουν πραγματικά στις πολιτικές συζητήσεις.

Η λύση

Σύμφωνα με τη Eurostat οι νέοι κάτω των 25 θα αποτελούν έως και το 2050 το ένα τέταρτο της εργατικής δύναμης. Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δημοφιλή κυρίως στους νέους, λιγότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς συμμετέχουν σε online πολιτικές συζητήσεις. Πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό σπάνια χρησιμοποιούνται από τους νέους. Το #ask, μέσω του μοντέλου της συμμετοχικής δημοκρατίας, δίνει μια πιο δημοκρατική φύση στις συζητήσεις εξασφαλίζοντας ότι οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις των νέων. Τα θέματα που συζητούνται είναι: θέματα των φύλων, οικονομία, προσφυγικό, περιβάλλον, εκπαίδευση, τρομοκρατία, Ευρώπη, δημοκρατία και υγεία.

Ο κάθε πιλότος εκπαιδεύτηκε στη χρήση του #ask. To Cafébabel συμμετείχε σε μια σειρά από εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα το φεστιβάλ Youth We Can και η Digital Democracy Day.

Τα αποτελέσματα

Το Cafe Babel κατάφερε να δημιουργήσει συζητήσεις ανάμεσα σε νέους και πολιτικούς. Συγκεκριμένα #ask δημιούργησε περισσότερα από 600 tweets, 326 απαντήσεις, 207 re-tweets, 513 likes, ακολούθησε περισσότερους από 332 πολιτικούς και ενέπλεξε περισσότερους από 1,500 νέους.

Κάποια από τα καλύτερα tweets αφορούν στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την αύξηση τα των ασφάλιστρων για τους εργοδότες και φεμινιστικές κινήσεις (όπως π.χ. το #BalanceTonPorc, το #MeToo και το σκάνδαλο Lactalis.

Το ακόλουθο tweet για την ισότητα των φύλων είχε έναν πολύ μεγάλο αριθμό impressions.

France

Τo παρακάτω tweet για το σκάνδαλο Lactalis είχε 2.0% ποσοστό συμμετοχής.

France2

Τέλος, το παρακάτω “feeling European” tweet είχε 4% ποσοστό συμμετοχής.

France3